bez tytułu...

17:55

Wczoraj z nadmiaru wolnego czasu naszła mnie ochota na pieczenie i gotowanie. Wybór padł na szybki placek z jabłkami i ... kotleciki z ziemniaķów, które w ostatnim czasie posmakowały mojemu synkowi i znów o nie poprosił. Jeśli macie ochotę je sobie przygotować musicie ugotować kilogram ziemniaków (oczywiście w osolonej wodzie), przecisnąć je przez praskę do ziemniaków i zostawić do wystudzenia. W między czasie należy pokroić w drobną kosteczkę dużą cebulę i zeszklić ją na patelni na odrobinie oleju. Do wystudzonych ziemniaków dodajemy zeszkloną cebulkę, dodajemy dwa jajka, 3/4 szklanki mąki pszennej i doprawiamy do smaku pieprzem mielonym, vegetą, ewentualnie przyprawą w płynie typu maggi. Wszystko dokładnie wyrabiamy ręką na jednolitą masę. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim uformowane kotleciki. Kotleciki wyśmienicie smakują z sosem grzybowym i świeżą surówką. Zawsze to jakaś odmiana dla zwyķłych ziemniaków.


You Might Also Like

0 komentarze

Popularne posty

Polub nas na facebooku

Subscribe